Kv Julrosen

Julrosen Feat

Kv Julrosen

Hur kan man använda en gammal telestation som inte längre fyller någon funktion? Kan en sluten byggnad utan särskild många fönster förvandlas till ett modernt boende med hög kvalitet? Är de som tycker att villan blivit för stor och vill bo kvar i samma område intresserade av att flytta till ett sådant hus? Kan projektet bli kommersiellt gångbart? Så gick tankarna hos Metropol när idén till ett nytt bostadskvarter i spånga i nordvästra Stockholm väcktes.

Genom en kontinuerlig dialog mellan byggherre och arkitekt om byggnadstekniska förutsättningar och arkitektoniska kvaliteter, har en betongkoloss omvandlats till funktionella och vackra bostäder inom en rimlig ekonomisk ram.

Huset ligger 200 meter från Spånga Torg, och byggdes ursprungligen som ett bombsäkert telefonväxelställverk. I den kraftiga betongstommen har bl. a fönster och dörrar tagits upp, balkonger och hiss lagts till. På taket har också en ny våning med takterrasser byggts. De ursprungliga takhöjderna på 3,2 respektive 3,4 meter har utnyttjats till att skapa ljusa och luftiga lägenheter.

Lägenheterna på bottenvåningen når man direkt från gatan via små passager genom planteringar såsom på ett engelskt radhus. På gårdssidan finns balkonger en bit ovan mark.

Lägenheterna på våning 1 trappa når man via en loftgång, som också kan utnyttjas som solbalkong. Även dessa lägenheter har balkong mot gården eller på gavlarna. Lägenheterna på takvåningen når man via en terrass. Mot gårdssidan har varje lägenhet en egen takterrass.

Samtliga lägenheter är handikappsanpassade på så sätt att man når dem utan att behöva hindras av trappsteg, och invändiga mått tillåter tillgänglighet till alla utrymmen för person i rullstol.

I källarvåningen, dit hissen går ner, finns fullutrustad tvättstuga, barnvagns- och cykelförråd samt lägenhetsförråd. Fasaderna har getts en lejongul puts med tunna räcken av svart smide och det utvändigt placerade hisstornets fasader består av klart och infärgat glas.